Kupiłam 2-3 lata temu kukurydzę dla moich zwierząt, ale ktoś mi przywoził tę kukurydzę i okazało się, że dostałam całe nasiona zamiast mieloną kukurydzę.
Zatem mam kilka worków ziarna siewnego. Co prawda pani, która mi to sprzedała odradzała siew, mówiła, że to było dosuszane w wysokiej temperaturze i nie będzie kiełkowało, ale ja sprawdziłam zdolność kiełkowania tej kukurydzy i kiełkuje, także posieję sobie trochę. Może nie wszystkie nasiona wzejdą, ale część powinna. Dzięki temu będę miała zdrową, nie pryskaną kukurydzę dla siebie i moich zwierząt.
Zatem mam kilka worków ziarna siewnego. Co prawda pani, która mi to sprzedała odradzała siew, mówiła, że to było dosuszane w wysokiej temperaturze i nie będzie kiełkowało, ale ja sprawdziłam zdolność kiełkowania tej kukurydzy i kiełkuje, także posieję sobie trochę. Może nie wszystkie nasiona wzejdą, ale część powinna. Dzięki temu będę miała zdrową, nie pryskaną kukurydzę dla siebie i moich zwierząt.
Jaki termin siewu kukurydzy jest najlepszy ze względu na optymalne plonowanie?
Przy podejmowaniu decyzji odnośnie do terminu siewu kukurydzy, należy uwzględniać nie temperaturę powietrza, lecz temperaturę gleby. Jak już zaznaczono, niewskazany jest też zbyt wczesny siew, bo wydłużenie przez to okresu wegetacji jest wtedy tylko pozorne, ze względu na duże ryzyko strat w obsadzie roślin, przy złej pogodzie w czasie ich kiełkowania wczesną wiosną. Gdyby jednak zdarzyła się wtedy słoneczna i ciepła pogoda, a gleba stosunkowo szybko będzie się przez to nagrzewać, to i tak noce o tej porze roku są jednak zwykle jeszcze mocno chłodne i nierzadko z ostatnimi przymrozkami. Ziemia więc po zmroku błyskawicznie się wychładza, a głębsze jej warstwy nadal są jeszcze często zmrożone, więc wysiane ziarna mogą łatwo zamierać. Niemożliwa jest też wtedy optymalna i sprzyjająca kiełkowaniu kukurydzy stabilizacja temperatury w wierzchnich warstwach gleby. Lepiej więc poczekać z siewem, aż gleba osiągnie temperaturę optymalną dla kiełkowania tej ciepłolubnej rośliny, w granicach minimum 8-10°C na głębokości 5cm. Ogólnie zasada jest taka, że im jest cieplej, tym lepsze są warunki dla kukurydzy. Przechłodzenie kiełkujących ziaren następuje jednak w temp. 0-5°C, szczególnie, gdy taki stan jakiś czas się przedłuży. Rośliny mogą wtedy zacząć zamierać, natomiast na pewno całkowicie wyginą w temp. poniżej 0°C. Dlatego właśnie odradza się wcześniejszy siew, bo jest wtedy duże ryzyko ostatnich przymrozków. Zaleca się za to także obserwacje fenologiczne i podjęcie siewu kukurydzy w początku kwitnienia mniszka lekarskiego i czeremchy.
Pozostałe wymogi dotyczące siewu i uprawy kukurydzy na terenie Polski
Inne wymogi wpływaqjące na powodzenie plonów upraw kukurydzy w Polsce: odmiana (do wczesnego siewu zalecane są lepiej kiełkujące w niższych temperaturach odmiany o ziarnie typu „flint”, lub pokrewne), właściwa obsada roślin (jej korekta w późniejszym czasie jest już niemożliwa), głębokość siewu (na glebach ciężkich powinna wynosić 3-4 cm, na lżejszych 5-6 cm), prędkość siewu (zbyt szybki siew jest zwykle na różnej głębokości i w złej gęstości, co wywołuje nierównomierne kiełkowanie i wschody), rodzaj gleby i szybkość jej nagrzewania się (na pierwsze siewy zaleca się stanowiska szybciej się nagrzewające, przewiewne, ciemne i mające wystawę południową).
Kukurydza to powszechnie znane warzywo, które może być uprawiane nie tylko przez rolników, ale z powodzeniem znajdzie miejsce i da obfite plony w każdym ogródku warzywnym. Uprawa kukurydzy nie jest wymagająca, a jej pielęgnacja sprowadza się do wiedzy, kiedy siać kukurydzę oraz jakie jest jej prawidłowe nawożenie, podlewanie, odchwaszczanie i spulchnianie. Liczne wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne przy tym powodują, że bardzo wielu decyduje się przeznaczyć swoje uprawy nie tylko na paszę, ale również na ziarno.
Porady i inspiracje na temat uprawy także innych warzyw zebraliśmy dla ciebie w tym miejscu.
Opis i charakterystyka kukurydzy
Kukurydza – opis
Kto nie wie jak wygląda kukurydza. Często używana zarówno w kuchni, jak i spotykana w uprawie na polach rolników (hodowana głównie na paszę oraz na ziarno), znana jest praktycznie wszystkim. Kukurydza to roślina, którą z powodzeniem można również uprawiać we własnym ogrodzie, jako jedno z warzyw ogródka warzywnego. Kukurydza pojawiła się w Europie za sprawą słynnego Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją ze swojej podróży do Ameryki i odtąd uprawa kukurydzy stała się bardzo popularna na również w Polsce. Roślina ta doskonale bowiem zaadaptowała się do naszych warunków klimatycznych. Uprawa kukurydzy na działce jest jak najbardziej możliwa.Kukurydza – charakterystyka
Kukurydza (zea) to roślina jara, która jest jednoroczna i należy do roślin dnia krótkiego. Zaliczana do grupy traw, jest ciepłolubnym i światłolubnym warzywem n należącym do rodziny wiechlinowatych. Obecnie na całym świecie istnieje 5 gatunków kukurydzy, których przedstawiciele występują naturalnie w Meksyku, Nikaragui i Gwatemali. W Polskich warunkach kukurydza wyrasta nawet do dwóch metrów wysokość. Charakterystyczne dla kukurydzy są łodygi podzielone na tzw. węzły, z których wyrastają liście. Roślina ta wydaje dwa rodzaje kwiatów żeńskie i męskie. Z żeńskich kwiatów wytwarzane są znane wszystkim kolby, w których z kolei znajduje się mnóstwo drobnych kwiatów z długimi słupkami. Słupki te stanowią w rzeczywistości długie włoski na końcu kolby. Każda kolba dodatkowo zawiera po zawiązaniu ok. 1000-2500 nasion. Męskie kwiaty mają kształt zwisających wiechów. A może zainteresuje cię także biała rzepa w ogrodzie?Najpopularniejsze odmiany kukurydzy
Kukurydza to warzywo mające 5 gatunków znanych na całym świecie. Najbardziej popularnym jest kukurydza zwyczajna. To ten gatunek jest najczęściej uprawiany również w Polsce. Kukurydza zwyczajna posiada kilka odmian uprawnych, które w zależności od celu oraz warunków uprawowych wybierane są przez Polskich rolników i ogrodników. Do najbardziej popularnych odmian kukurydzy zwyczajnej należą:- Kukurydza skrobiowa (zea mays grupa Amylacea) – powstała poprzez mutację. Charakterystyczne dla niej są gładkie, zaokrąglone ziarna, które mają śnieżnobiałe bielmo i pozbawione są bielma twardego. To właśnie kruchość tej odmiany, którą zachowuje również po uprażeniu stanowi największy atut kukurydzy skrobiowej. Dojrzewa ona późno, a łatwe wymywanie skrobi powoduje, że główne zastosowanie ta odmiana znalazła w celach przemysłowych.
- Kukurydza pękająca (zea mays grupa everta) – tą odmianę znamy głównie z wytwarzanego z niej popcornu. Uprawa kukurydzy pękającej jest łatwa bardzo łatwa, roślina ta lubi słoneczne stanowisko, osłonięte od wiatru oraz żyzną, próchniczą glebę o pH 6-7. Roślinę to wysiewa się wprost do gruntu lub uprawia z rozsadu. Przy tym drugim wyjściu trzeba pamiętać, że korzenie kukurydzy pękającej nie regenerują się, dlatego każde uszkodzenie podczas wysadzania, może powodować mniejsze plony. Kukurydzę pękającą zbiea się we wrześniu, gdy ziarna są suche i twarde, a liście okrywające kolby całkowicie suche. Z pośród odmian kukurydzy pękającej polecanych do amatorskiej uprawy znajdują się kukurydza „Perłowa” oraz „Płomyk”.
- Kukurydza koński ząb (zea mays Grupa Indentata) – ta odmiana jest jedną z najbardziej rozpowszechnioną w uprawie w naszym kraju. Wynika to przed wszystkim z niezwykłej wydajności tej rośliny. Dzięki temu hodowla kukurydzy, zwanej również dent, osiągana jest na masową skalę. W Polsce kolby przybierają zwykle barwę żółtą oraz wysokość 2-3 metrów, ale na świecie można również spotkać odmiany o barwie białej, czerwonej i różnokolorowej oraz wysokości nieprzekraczającej kilkudziesięciu centymetrów oraz takie, które dorastają do ponad 5 metrów. Kukurydza ta jest bardzo popularna jako główny składnik zielonki, kiszonki oraz zmielonego suszu, wykorzystywanych jako cenna pasza dla bydła i trzody. Jeśli interesuje cię także uprawa cebulidymki, porady znajdziesz w tym artykule.
- Kukurydza twarda (zea mays indurata) – zwana jest również krzemienną, szklistą lub flint. Odmiana ta dzieli się na drobnoziarsniste oraz gruboziarniste, wszystkie jednak są wysoko tolerancyjne na wiosenne chłody. Kukurydza twarda charakteryzuje się krzewieniem, drobną kolbą oraz niewielką ilością międzywięźli. Ponadto ziarno jest gładkie o dużej zawartości bielma szklistego oraz żółtopomarańczowy kolor. Ta odmiana wykorzystywana jest do tworzenia jednych z najcenniejszych pasz dla zwierząt tucznych, ale również do produkcji mąk i kasz.
- Kukurydza cukrowa (zea mays saccharta) – roślina ta uprawiana jest na całym świecie, jako warzywo do produkcji mrożonek i konserw. To ją kupujemy w puszce jako kukurydzę konserwową. Bielmo tej odmiany posiada sporą ilość cukrów o polisacharydowych łańcuchach, ziarna zaś są pomarszczone, gdy osiągną pełną dojrzałość. Ponadto kolby kukurydzy cukrowej powinno się zbierać, kiedy osiągną fazę mlecznowoskową, a zaraz po zbiorach należy je przetwarzać, gdyż odmiana ta charakteryzuje się szybką utratą właściwości. Do najbardziej znanych odmian kukurydzy cukrowej należy zaliczyć te oznaczone symbolem F1, np. „Candle”, „Gucio”, które doskonale nadają się do uprawy na działce, poza tym popularne są takie odmiany, jak „Golden Bantam”, „Tauris”, „Andrea”, czy kukurydza truskawkowa i wiele innych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz